Låt oss presentera Ida
– vår nya stjärna som arbetstränar hos oss sedan den 1/10.
Kan du berätta lite kort om dig själv och vad som fick dig att söka dig till oss på FBE Konsult?
Mitt namn är Ida Hammernes och jag är 26 år gammal – tre ord som beskriver mig är kreativ, ödmjuk och lugn. Jag studerade till rehabiliteringsvetare vid Mittuniversitetet mellan åren 2020-2023, egentligen ville jag bli beteendevetare men hittade denna utbildning och kände att det lät intressant och kändes helt rätt.
Jag sökte mig till FBE Konsult eftersom jag tidigare fått tips om er och info om ert arbete på en rekryteringsmässa och därefter hållit lite koll på annonser om tjänster hos er som kunnat passa mig. När jag sedan fick stöd av AF för att komma ut i anställning som var anpassad och fick skriva upp arbetsplatser som jag var intresserad av att arbetsträna på hamnade FBE konsult högst upp på den listan. Mitt intryck av FBE var att ert arbete var viktigt, relevant för vad jag är utbildad till men även nytt för mig då skadligt bruk och beroende inte var en stor del av utbildningen jag gått. En arbetsplats jag kände passade mig helt enkelt!
Du är utbildad rehabiliteringsvetare och har ett stort intresse för arbetsmiljöfrågor samt psykisk ohälsa. Vad tycker du är viktigt för att skapa en bättre arbetsmiljö?
Min allmänna uppfattning kring vad som skapar en god arbetsmiljö är egentligen kort och gott – se individen. För att utveckla: Jag tror att mycket ohälsa, (främst psykisk) på våra arbetsplatser grundar sig i att man är en i mängden och inte får individuell uppskattning, uppföljning, anpassning och allt därtill. Att skapa en miljö där hållbara och välmående medarbetare frodas är viktigt och närvarande ledarskap, god gruppdynamik, regelbunden feedback och belöningar är något som bidrar till detta. Det är egentligen små medmänskliga åtgärder som behövs från alla håll i ledet. En chefs bästa egenskap är enligt mig lyhördhet – fånga upp innan ohälsan slagit rot. Och fysiska anpassningar finns till för att användas och företag som FBE finns till för att utbilda i hur man håller arbetsplatsen frisk! Att främja istället för att rehabilitera är billigare både i pengar men också i lidande.
Beskriv lite vad du gör på FBE Konsult, samt vad du
tycker är det bästa med att arbetsträna hos oss?
Jag gör väl allt och lite till, en liten hustomte som också arbetar administrativt. Mina favorituppgifter hittills har varit att skapa nya affischer och foldrar, uppdatera powerpoints inför föreläsningar och utbildningar, städa och sortera i skåpar, julpynta och räddat en fin växt som nu mår bättre än någonsin! Annars omvärldsbevakar jag ny forskning och dylikt, hjälper alla kollegor vid behov, håller det fint i väntrum och hjälper till lite administrativt med olika saker. Omväxlande men strukturerat – helt i min smak.
Vad gör du på fritiden när du inte jobbar eller tänker på arbetsmiljöfrågor
Jag älskar djur och har tre katter tillsammans med min sambo så de tar mycket av vår uppmärksamhet. Sedan är jag också hästtjej sedan barnsben och har haft egen häst tillsammans med min mamma i många år nu. Min hjärtehäst Fabbe fick somna in för två år sedan och sedan dess har det varit lite lugnare med häst men min nya kompis Sven flyttade till oss i augusti och nu är hästeriet i full gång igen! Jag klickertränar, promenerar och rider lite enligt ett relationsbaserat träningssätt vilket jag brinner mycket för. Sen är det ju terapi att få stå i alla väder och mocka hästskit! Förutom detta älskar jag även handarbete och stickar, virkar, syr och spinner garn.
Hur skulle du beskriva FBE Konsult för någon som inte känner till oss.
Varma, genuina, engagerade, öppna och kompetenta medarbetare– ja listan med positiva ord kan göras lång. FBE konsult gör skillnad på riktigt och det har jag fått se med egna ögon flera gånger under den korta tid jag hunnit vara här. Den kompetens och det engagemang alla visar för varje besökare, oavsett om du är klient, anhörig eller arbetsgivare, som kommer in genom dörrarna för att få hjälp värmer ens hjärta varje gång. Att vara personliga på ett professionellt sätt är alla här mästare på. Det säger också mycket om FBE att jag redan känner mig hemma här och som en i gänget. Jag ser framemot att få komma in på kontoret varje dag vilket är något jag aldrig tidigare känt på en arbetsplats.
Du är själv autistisk. Hur tror du att din bakgrund hjälper dig att förstå och arbeta med frågor som rör psykisk ohälsa och arbetsmiljö?
Jag fick veta att jag var autistisk i vuxen ålder vilket är en av anledningarna till att jag nu gör en arbetsträning och vilket också är en anledning till att just arbetsmiljö tar upp så mycket av mina tankar – ett bra specialintresse! Min bakgrund och mina erfarenheter tycker jag hjälper mig mycket genom att jag har ett öppet sinne för att ohälsa, liksom autism, är ett spektrum där vi alla är olika trots att vi kanske i grunden har samma diagnos, oavsett vilken den är. Mina första år på arbetsmarknaden var kämpiga då jag ännu inte hade diagnos utan trodde att det bara var ångest och stress som satte käppar i hjulen för mig vilket ledde till en låg självkänsla och lågt självförtroende för att alla andra kan ju! När jag sedan fick veta vad som gjort vissa delar av mitt liv så onödigt tunga föll allt på plats och jag började kolla på vilka rättigheter jag hade på arbetsmarknaden, inför studier och i livet generellt. Det var där intresset startade för psykosocial arbetsmiljö för de av oss som vill och kan jobba men ibland har behov av anpassningar.
Jag vet alltså hur det känns att stå utanför arbetsmarknaden, att vara en del av statistiken i socialförsäkringen, stå utanför arbetsgruppen för att man är sjukskriven i omgångar och att inte känna att man får rätt förutsättningar för att lyckas – just för att man har ett annat sätt att fungera. Allt detta ger mig en stor fördel i arbetet med psykisk ohälsa i arbetslivet för jag har egna erfarenheter tillsammans med en ryggsäck fylld av kunskap från universitetet och det jag av eget intresse läst mig till. Jag tycker att det är så otroligt viktigt att avstigmatisera psykisk ohälsa i allmänhet men psykisk ohälsa i arbetslivet i synnerhet. Ett accepterande och öppet synsätt från kollegor och chefer att man funkar annorlunda bygger broar, trappor, vägar, ja allt möjligt, för den som är sjuk eller har en funktionsnedsättning. Det kan jag med säkerhet säga för det är så jag känner på FBE, bekräftelse att det jag gör är viktigt trots att det "bara" är under arbetsträning och bekräftelse att jag är kompetent men också acceptans när jag vissa dagar är i behov av anpassning.
Vi tackar Ida för den fina presentationen och vi är så väldigt glada att du valt att arbetsträna just hos oss. Du är en starkt lysande stjärna i vårt team!