En personlig berättelse om tillfrisknande

26.09.2023
"Utan min chefs agerande och en fantastisk terapeut hade mitt liv kunnat se väldigt annorlunda ut."

Att arbeta som terapeut på FBE Konsult, innebär att möta människor som är i olika faser av livet men med en gemensam nämnare, något måste förändras när det kommer till alkohol, droger och spel. I berättelsen nedan möter ni "Kim" som 2023 firar två år som nykter efter behandling hos oss på FBE Konsult.


Kim har tidigare i livet, precis som många andra, pluggat på universitetet och där förekommer det fest och alkohol varje helg men ibland även på vardagar. Precis där börjar beroendet äta sig in i Kims kropp utan att det märks för vaddå, alla andra dricker ju likadant och då måste det vara ok?

Kim får efter avslutade studier jobb men relationen till alkohol förändras inte riktigt. Det är mycket fester på helgerna där Kim dricker hårdare och blir fullare än alla andra men det får konsekvenser för Kim, något hen inte berättar såklart, förutom till närmaste kompisarna där konsekvenserna blir roliga historier.

Men tillslut kommer en konsekvens som inte går att skratta åt och här söker Kim stöd hos sin chef vilket bemöts av förståelse och omsorg. Tack vare chefs agerande, får Kim träffa en alkohol- och drogterapeut och påbörjar en utredning som landar i behandling för alkoholberoende under tolv månader. Här börjar en resa där känslan av ensamhet och tomhet hänger över Kim som nu inte alls dricker och är festens mittpunkt längre. Som helt plötsligt ska leva ett liv vitt skilt från det tidigare vilket stundtals, blir en utmaning, både bland vänner och familj. En inledande intensiv resa in i sig själv och mötet med de egna rädslorna.

"Här var stödet av min terapeut oerhört viktigt, någon som förstod och stöttade mig i att hantera saknaden av alkohol och känslorna av ensamhet. Det var så skönt att alltid kunna ställa frågor och få svar utan att känna sig dum. Att få hjälp att komma ihåg vad som brukade hända och varför jag inte bara kunde ta en öl längre trots att hjärnan trodde det."

Första året är ofta tufft, här skiljer sig inte Kim från andra. "man behöver ett helt år av nya minnen som inte är kopplade till alkohol. Man börjar se tillbaka på situationer och förstår att nej, det var egentligen aldrig kul och jag hade aldrig kontroll. Jag betedde mig illa mot vänner och mig själv, det var tufft att inse" Men för att läka både kropp och hjärna från alkohol behövs tid och nykterhet.

En behandling sträcker sig över tolv månader med olika intensitet men även efter behandlingens slut planeras uppföljning med terapeut vilket är av stort värde för många.

"Otroligt viktigt för mig. Det var mitt första år som nykter utan att ha min terapeut med på resan lika intensivt. Det var en trygghet att veta att vi skulle ses igen och liksom stämma av hur det gick. Sen var det också kul att känna stolthet! Att få berätta för sin terapeut hur man hanterar vardagen på egen hand. 

En behandling handlar inte bara om att sluta dricka sen är problemet löst. Den handlar om att förlåta sig själv och sina handlingar, hitta nya tankesätt och förändrad livsstil. Väldigt få kan göra den resan på egen hand när det handlar om en sjukdom. 

Stort tack till dig Kim, som självklart heter något annat, för att du med glädje valde att dela med dig av dina tankar om din resa tillsammans med oss på FBE Konsult. Tack för att du valde en annan väg framåt, stod ut och bad om hjälp. Tack för att du skänker hopp och visar att förändring är möjlig.

Tack till din chef som agerade, stöttade och påminde om att du var värdefull och inte ett problem. Tillsammans kan vi göra skillnad.